Zittend voor mijn computer, dag in dag uit wachtend op een antwoord, een positief antwoord. Komt er een einde? Of is dit nog maar het begin?
Na de vele verhalen over het coronavirus ben ik toch even op zoek gegaan over wat het virus eigenlijk precies inhoudt. Je hoort overal wel iets maar is het nu 'fake news' of niet? Wat moeten we nu eigenlijk doen? Zijn wij als jongeren een risicogroep? Wanneer weet ik of ik het virus heb? Is het virus gevaarlijk of mogen we onszelf geruststellen? Dit zijn vele vragen die waarschijnlijk ook door jullie hoofd gaan. Daarom heb ik enkele elementen op een rijtje gezet zodat het toch wat duidelijker wordt.
Het coronavirus is een pandemie die zich verspreidt via vochtdruppeltjes die zo door anderen worden ingeademd. Een pandemie is een epidemie die zich wereldwijd verspreid. Een epidemie is een ziekte die zich onder de bevolking van een land snel verderzet. We zitten nu duidelijk met een pandemie omdat landen over heel de wereld worden getroffen door het virus. De meest getroffen landen zijn momenteel Italië, Spanje en de VS. Het coronavirus behoort natuurlijk bij de virussen en kan een gewone verkoudheid veroorzaken maar kan ook dodelijk zijn.
Risicogroepen
Mensen denken al heel snel: 'ik ben jong, ik zal het virus wel niet krijgen'. Maar dit is absoluut het geval niet. Ook jonge mensen kunnen dit virus zeker krijgen. De grootste risicogroepen zijn ouderen of mensen met gezondheidsproblemen maar jongeren mogen zeker niet uitgesloten worden.
Symptomen
Het coronavirus heeft verschillende symptomen namelijk: hoesten, koorts, ademhalingsproblemen, spierpijn enz. Het is dus zeer belangrijk om deze klachten goed in de gaten te houden zodat er snel ingegrepen kan worden.
Hoe gevaarlijk is het virus?
Er werd snel vrijgegeven dat het coronavirus maar een griepje is. Er vallen momenteel nog altijd meer slachtoffers door de griep dan door Covid-19. Maar het sterftepercentage van het coronavirus is een stuk hoger, namelijk circa 5%. Terwijl dit voor de griep maar 0,1% is. Momenteel zijn er 741.030 besmettingen wereldwijds. Op vlak van overlijden zijn het er momenteel 35.114. Dit is niet niets dus. Daarom is het zeer belangrijk dat iedereen zich strikt houdt aan de maatregelen.
Maatregelen
De belangrijkste maatregel is natuurlijk 'blijf in u kot'. Het is belangrijk dat iedereen thuis blijft en zich strikt aan deze maatregel houdt zodat het virus zich niet nog verder kan verspreiden. Ga dus niet uit je huis voor niet essentiële verplaatsingen. Het is ook belangrijk om op hygiënisch vlak een tandje bij te steken. Dit kan je doen door je handen te wassen, niezen/hoesten in een papiertje en dit onmiddellijk verwijderen en vermijd natuurlijk contact met andere mensen.
Deze informatie over het virus wou ik met jullie delen omdat ik in mijn volgende blogs de geschiedenis zal induiken. Het coronavirus zal ik vergelijken met de Spaanse griep die zich voordeed in 1918-1919 en zo zal ik nog meer gebeurtenissen uit de geschiedenis bekijken.
Als laatste wil ik nog even meegeven om zeker positief te blijven. Het is zeker niet makkelijk om zo lang thuis te zitten maar we moeten even op onze tanden bijten zodat we binnenkort ons normaal leventje weer kunnen leiden. We stay strong, TOGETHER.
Als laatste wil ik nog even meegeven om zeker positief te blijven. Het is zeker niet makkelijk om zo lang thuis te zitten maar we moeten even op onze tanden bijten zodat we binnenkort ons normaal leventje weer kunnen leiden. We stay strong, TOGETHER.
Veel liefs
Elisa
Referentie
Gezondheid en wetenschap (30 maart 2020). Coronavirus. Geraadpleegd op 30 maart 2020 via https://www.gezondheidenwetenschap.be/richtlijnen/mers-en-andere-coronavirusinfecties
FOD (30 maart 2020). Wat is het coronavirus? Geraadpleegd op 30 maart 2020 via https://www.info-coronavirus.be/nl/faq/#011
Gezondheid en wetenschap (30 maart 2020). Wat weten we vandaag over het coronavirus? Geraadpleegd op 30 maart 2020 via https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/wat-weten-we-vandaag-over-het-coronavirus
Wikipedia (30 maart 2020). Coronavirus. Geraadpleegd op 30 maart 2020 via https://nl.wikipedia.org/wiki/COVID-19
Geen opmerkingen:
Een reactie posten