woensdag 22 april 2020

Quarantaine in de geschiedenis

Lieve lezers 

Het is moeilijk voor elk van ons. Net alsof ons leven even stil staat. Lange dagen in quarantaine, niet weten wat te doen, niet meer mogen doen wat we zo graag doen. Maar wat is dat nu eigenlijk 'quarantaine'? 


Ons land is toch al een goeie 5 weken in 'lockdown' en we zijn opgelegd de richtlijnen strikt te volgen, maar van waar komt het woord “quarantaine” eigenlijk. Ik dook even in het verleden en zocht het uit.

De geschiedenis van quarantaine 

 “Quarantaine” is een medische term afkomstig uit Italië. Quaranta giorni (veertig dagen), de term werd voor het eerst gebruikt in de 14de eeuw toen de pestepidemie uitbrak. In deze tijd werden namelijk alle aanmerende schepen verplicht om 40 dagen in de haven stil te blijven liggen, en werd de bemanning daarbij geacht het schip niet te verlaten. Deze maatregel behelst het afschermen van risicobronnen ter vermindering van verspreiding van een infectie.

Quarantaine is het afzonderen van mensen voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld voordat ze een land binnengaan. Doel van de quarantaine is het verminderen van het risico dat deze mensen andere(n) besmetten. In het kader van COVID-19 zien we de quarantaine als een voorzorgsmaatregel om verspreiding van een infectieziekte tegen te gaan. 






Personen in quarantaine

Een persoon die in quarantaine gaat is niet ziek, maar heeft contact gehad met een patiënt met een bewezen infectie. Mensen die in quarantaine gaan, zijn daarvoor niet besmettelijk. Iemand gaat in quarantaine tot de incubatietijd is verlopen. Dit is de maximale tijd tussen het moment van mogelijke besmetting en het moment dat mensen ziekteverschijnselen krijgen. Als mensen in die periode niet ziek zijn geworden, wordt de quarantaine opgeheven. Een persoon die in isolatie gehouden wordt, is ziek of er is een mogelijkheid dat die ziek is. Door isolatie kunnen deze patiënten anderen niet besmetten. Mensen kunnen thuis in isolatie blijven of in een ziekenhuis in isolatie behandeld worden. Dat hangt af van de ernst van de ziekteverschijnselen en de besmettelijkheid van de ziekte. 

Als laatste wil ik nog even melden dat het belangrijk is om de maatregelen te volgen. Het is al zeer lang dat we in quarantaine zitten maar we moeten blijven vechten tot het virus is verslaan want de oorlog is nog lang niet voorbij. STAY HOME, STAY SAFE!  



Veel liefs 

Elisa 

Referentie

Geschiedenisbeleven.nl (22 april 2020). Geschiedenis quarantaine. Geraadpleegd op 22 april 2020 via http://www.geschiedenisbeleven.nl/quarantaine-italiaanse-builenpestpreventie/ 


Wikipedia (22 april 2020). Geschiedenis quarantaine. Geraadpleegd op 22 april 2020 via https://nl.wikipedia.org/wiki/Quarantaine

Geen opmerkingen:

Een reactie posten