zondag 3 mei 2020

De Spaanse griep

Lieve lezers 

Zaterdagavond, de avond dat alle studenten even de boeken kunnen sluiten en naar hun favoriete cafeetjes kunnen trekken om daar even hun hoofd leeg te maken. Dit kan nu jammer genoeg niet, daarom keek ik op 'Netflix' om mijn avond te vullen met een goeie serie.

Tijdens het scrollen kwam ik de bekende serie 'In Vlaamse Velden' tegen. Deze wilde ik absoluut eens bekijken. Deze serie gaat over de gruwelijke gebeurtenissen van de eerste wereldoorlog. In deze serie wordt iedereen ook getroffen door de Spaanse griep. Je kan het een beetje vergelijken met de situatie waar wij ons nu in bevinden met het coronavirus. Daarom wil ik graag met jullie delen wat de Spaanse griep precies inhoud. Bij mijn volgende blog zal ik de Spaanse griep vergelijken met het coronavirus. 

 

Geschiedenis Spaanse griep

De Spaanse griep was een griep pandemie die zich voor deed in 1918-1919. Dit was dus tijdens de eerste wereldoorlog. Het virus is even verdwenen maar wanneer de jongemannen van de streek zich voor hun legerdienst  hadden gemeld brak het virus namelijk weer uit. Het virus trof dus veel van deze mannen waardoor het heel snel weer verspreid werd. Het virus werd dan ook de sluipmoordenaar van de Eerste Wereldoorlog genoemd. Het virus is van het subtype H1N1, dit leidde uiteindelijk tot een pandemie. 

"De sluipmoordenaar van WOI" 

Een kok uit Kansas melde zich ziek. Zo meldden er zich meer en meer mannen ziek. Eerst was er nog geen paniek net zoals er bij ons nog geen paniek was voor het coronavirus. Wanneer de ziekte dodelijk werd kwam er toch een andere sfeer. Net als het virus die er nu is merkte de ene verschillende symptomen van de Spaanse griep en anderen merkten helemaal niets. Ook door het einde van de oorlog verspreidde het virus zich nog rapper omdat de soldaten terug naar hun land gingen en daar feest vierden. Er werden verschillende landen een prooi voor dit virus. Deze landen waren Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, Europa en Azië. Het enige land dat dit virus heel lang heeft kunnen buiten houden is Australië doordat de mensen in een zeer strikte quarantaine werden geplaatst. Door deze maatregelen werden in dit land minder besmettingen en doden gemeld. Doordat de mensen immuun kwamen voor de Spaanse griep, stierf deze uit. 

De oorsprong

De oorsprong van dit virus was in Amerika. De naam komt van Spanje omdat ze neutraal bleven tijdens de oorlog en als eerste het nieuws over de griep uitbrachten. Er waren verschillende gedachten over wat het virus zou kunnen zijn. Verschillende artsen dachten dat het virus tyfus was die overgebracht werd via luizen. Andere artsen dachten dat het een pestepidemie was of zelf een biologische oorlogvoering. Hierdoor kwamen er verschillende theorieën over de Spaanse griep. Net zoals er verschillende zullen zijn over het coronavirus. Een theorie was dat het van varkensvlees zou komen uit China net zoals ze over het coronavirus zeggen dat het van vleermuizen komt uit China. Een tweede theorie zou zijn dat het een vogelvirus was. Volgens een derde theorie zou het virus komen uit een Brits legerhospitaal. 

"Elke massabijeenkomst is een feest voor het virus"

Overheden voorbereid?

Net als het coronavirus waren de overheden niet voorbereid op deze Spaanse griep. Ze waren zeker voorbereid op andere aandoeningen maar niet op een griep zoals deze. Dit is zeer duidelijk ook het geval bij ons. De overheden zijn goed voorbereid op een oorlog met wapens en tanks maar op vlak van epidemieën die zich ook in de geschiedenis voordeden staan ze op nul.  

Bijdrage aan tweede wereldoorlog?

In het voorjaar van 1919 werden heel veel diplomaten en politici ziek. De Spaanse griep zou indirect bijgedragen hebben aan de tweede wereldoorlog doordat de president van Amerika ziek werd door deze griep tijdens de onderhandelingen waardoor de strafmaat voor Duitsland veel groter werd en zo aanleiding heeft gegeven tot de tweede wereldoorlog. 

Toen ik deze serie bekeek en zo wat meer over de Spaanse griep leerde kennen kon ik heel snel een link leggen met de tijd waar we nu door moeten. De Spaanse griep heeft heel veel slachtoffers gemaakt, misschien zelfs meer dan de beide oorlogen samen. Dit heeft mijn ogen open getrokken omdat ik helemaal niet wist dat dit virus zo erg was. Ik ben blij dat ik deze serie heb bekeken omdat ik heel veel heb bijgeleerd.

Ik wil 'In Vlaamse Velden' zeker aan jullie aanraden om eens te bekijken. Het doet je inzien dat het heel belangrijk is om voor onze bevolking te zorgen. We mogen het niet zo ver laten komen zoals het in de geschiedenis is geweest. Dus blijf thuis en geniet van de kleine dingen want je leeft maar één keer. 



Liefs

Elisa 



Referentie 


Wikipedia (29 april 2020). geschiedenis Spaanse griep. Geraadpleegd op 29 april 2020 via https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep 

Het historisch nieuwsblad (29 april 2020). geschiedenis Spaanse griep. Geraadpleegd op 29 april 2020 via https://www.historischnieuwsblad.nl/de-sluipmoordenaar-van-de-eerste-wereldoorlog/


1 opmerking:

  1. Tof dat je de link legt met deze serie! Laat ons hopen dat het niet zo erg zal worden zoals toen. De cijfers zijn in ieder geval al een beetje geruststellend.

    Groetjes Kelsey

    BeantwoordenVerwijderen