donderdag 4 juni 2020

Anne Frank

Lieve lezers 

De eenzaamheid begint toch een beetje te komen. Urenlang in je kamer zonder enig contact met de buitenwereld. De personen die je wil zien niet mogen zien. Het coronavirus maakt van jou toch een ander persoon. 

Vele mensen zitten nu eenzaam in hun huis. Zowel grootouders, ouders als kinderen hebben het hier heel lastig mee. Vooral de grootouders volgens mij. De meeste zijn nu al in pensioen en hebben geen afleiding van hun werk. Ook de kleinkinderen en kinderen die vaak op bezoek komen zijn er niet. Dit moet voor deze mensen toch een zeer zware periode zijn. Tijdens mijn vrije tijd ben ik het boek van Anne Frank aan het lezen. Haar verhaal kon ik zeer gemakkelijk linken met de eenzaamheid in de coronacrisis.


Wie is Anne Frank?

Anne is een Joods meisje die geboren is in de Duitse stad Frankfurt am Main. Ze is bekend geworden door het dagboek dat ze schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze periode ging het ook heel slecht in Duitsland. Er was heel veel werkloosheid en armoede. Hitler beloofde de bevolking dat hij dit zou oplossen en kwam heel sterk aan de macht. Hij werd echter ook heel bekend door zijn haat tegen de Joden die hij het heel kwalijk nam dat ze niet voor Duitsland wilden vechten in de Eerste Wereldoorlog. Door deze Jodenhaat zijn Anne en haar ouders gevlucht en naar Amsterdam verhuist. 



De tweede wereldoorlog

In 1939 wordt Polen binnengevallen door nazi Duitsland. Dit is dan ook de start van de Tweede Wereldoorlog. In 1940 wordt ook Nederland aangevallen door de nazi's. Dit is natuurlijk het land waar Anne met haar ouders woont. Door de Jodenhaat van Hitler worden heel strenge regels opgelegd voor de Joden en dus ook voor Anne en haar familie. Het wordt daardoor zeer moeilijk om nog een normaal leven te leiden. 

Onderduiken in het Achterhuis

Doordat de regels alleen maar strenger werden voor de Joden maakte de vader van Anne een achterhuis waarin ze konden onderduiken voor de Duitsers. Voor Anne was dit natuurlijk zeer moeilijk want ze moest alles van de buitenwereld achterlaten, ook haar vrienden en vriendinnen. Anne hield het soms niet meer uit door de gedachten die in haar hoofd rondspookten. Ze had daarom een dagboek waar ze alles in schreef, hoe ze haar voelde en wat ze dacht.
 
Anne werd in 1944 ontdekt in het Achterhuis waardoor Anne naar het vernietigingskamp moest in Auschwitz. Hier had ze opnieuw een eenzaam en angstig gevoel. Ze wist niet wat er ging gebeuren, of ze dit zou overleven of niet. Een tijdje later werd Anne overgeplaatst naar Bergen-Belsen, daar waar een besmettelijke ziekte heerste. Anne overleed door deze ziekte.

Corona tijden versus Anne Frank

Het verhaal van Anne Frank is heel sterk te vergelijken met de tijden waar wij nu in leven. Net als Anne moeten wij ook onderduiken voor het coronavirus. We zitten eigenlijk in een soort van wereldoorlog maar dan zonder wapens of tanks. Net als Anne Frank zitten wij ook eenzaam thuis met weinig contact met de buitenwereld, wachtend op een bericht. We weten helemaal niks van wat ons eigenlijk te wachten staat en dit maakt ons zeer angstig en onzeker. De gevoelens kunnen we dus heel sterk vergelijken. Iedereen is zeer bang en ongerust over het virus. Het geeft ons een killig gevoel. Dit is ook het geval geweest bij Anne. Ze was zeer bang en wist niet wat haar te wachten stond. Net als wij die met onze rug tegen de muur staan. 


Zoals je ziet komen heel veel dingen terug vanuit de geschiedenis. Je zou denken dat alles wat we nu meemaken nieuw is maar heel veel zaken zijn vroeger ook al voorgekomen, wel op een iets andere manier. Het zorgt ervoor dat ik mij zeer veel vragen stel hoe dit allemaal zal aflopen. Kunnen we het virus verslaan of is dit juist nog maar het begin? 

Ik raad jullie zeker aan om het boek eens te lezen van Anne Frank. Het geeft je veel duidelijkheid over de geschiedenis en wat er precies allemaal is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog. Als laatste wil ik via een liedje een boodschap naar jullie sturen. Het is een liedje uit een film uit mijn kindertijd. Het maakt mij zeer gelukkig en ik hoop dat dit jullie ook wat gelukkiger maakt! 

https://www.youtube.com/watch?v=DykVJl6wr_4



Veel Liefs 

Elisa 


Referentie

Anne Frank stichting (17 mei 2020). Geschiedenis Anne Frank. Geraadpleegd op 17 mei 2020 via  https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/wie-is-anne-frank/

Wikipedia (17 mei 2020). Anne Frank. Geraadpleegd op 17 mei 2020 via https://nl.wikipedia.org/wiki/Anne_Frank


Geen opmerkingen:

Een reactie posten