zondag 3 mei 2020

Spaanse griep versus Corona virus

Lieve lezers

Na het bekijken van mijn serie 'In Vlaamse Velden' hebben ik nog even nagedacht over deze Spaanse griep. Ik wilde heel graag eens de vergelijking maken met het corona virus. Zo kunnen we even zien dat we eigenlijk voor een stukje in de geschiedenis leven. 

Vergelijking ziekenhuizen

In vroegere tijden waren er natuurlijk weinig ziekenhuizen. De mensen die toen de Spaanse griep hadden konden niet altijd terecht in de toen bestaande ziekenhuizen. In deze tijd met het coronavirus hebben we natuurlijk veel meer mogelijkheden waar de patiënten terecht kunnen. Maar zelfs nu kan het moeilijk worden, dit konden we zien in Italië en andere landen waar ze ziekenhuizen hebben moeten bijbouwen in een korte tijd. Op sommige plaatsen is het zelfs nodig om sportstadions en scholen om te bouwen om de patiënten te kunnen plaatsen.

Vergelijking communicatie

In de tijd van de Spaanse griep was er een minder goede communicatie dan nu. In onze tijd hebben we kranten, sociale media, tv en radio die ons elke dag op de hoogte brengen over het coronavirus en welke maatregelen we moeten volgen. Ten tijde van de Spaanse griep ging dit natuurlijk minder makkelijk want ze hadden al deze middelen niet. Ze hadden enkel de krant en verbale communicatie met elkaar. Wat vaak voorkomt bij ons doordat wij wel deze middelen beheren is 'fake news'. Een voorbeeld hiervan is dat cocaïne en alcohol zou helpen tegen het coronavirus. Dit is een stelling die ook in de geschiedenis van de Spaanse griep werd rond verteld.




Vergelijking testen & geneesmiddelen

In onze tijd zijn er veel testen mogelijk om te onderzoeken of je het coronavirus heb of niet. In de tijd van de Spaanse griep was dit niet mogelijk. Niemand wist dus of het virus wel of niet in hun lichaam zat. Op vlak van geneesmiddelen hadden ze het vroeger ook moeilijker want ze hadden weinig tot geen geneesmiddelen terwijl wij dit wel hebben. Wij hebben voldoende geneesmiddelen en ook meer hygiëne dan vroeger. De wetenschap is in onze tijd veel sterker waardoor er snel naar een vaccin kan gezocht worden tegen het virus. 

Vergelijking risicogroepen

De risicogroepen bij de Spaanse griep waren vooral jongvolwassen wat bij het corona virus vooral 60 plusser zijn of mensen met onderliggende ziektes. Ook andere leeftijden mogen zeker niet uitgesloten worden voor het virus.



Vergelijking oorsprong

De Spaanse griep is vooral ontstaan binnen het leger. Doordat de soldaten samen moesten vechten konden ze zo het virus gaan verspreiden waardoor het al snel veel landen trof. Er zijn verschillende theorieën over het ontstaan van deze griep. Het coronavirus zou ontstaan zijn in China op een markt waar levende en dode dieren verhandeld worden. Hier zijn er ook al verschillende theorieën over want er wordt ook al gezegd dat het uit een labo komt waar ze een experiment deden op vleermuizen. Het echte ontstaan zullen we volgens mij nooit weten. 

Vergelijking symptomen

Bij het corona virus zijn de symptomen vooral koorts, hoesten, keelpijn en ademhalingsmoeilijkheden. Bij de Spaanse griep zou dit vooral hoge koorts, hoesten, spierpijn, keelpijn, vermoeidheid en flauwtes zijn. Beide virussen hebben ook te kampen met longproblemen. Dit is dus zeer gelijklopend met het corona virus. 

We hebben het duidelijk beter dan dat we het vroeger hadden. Er zijn ook enkele gelijkenissen met het coronavirus. We leven dus voor een stukje terug in de geschiedenis maar of dit iets positief of negatief is, daar stel ik mijn toch enkele vragen bij. Dus laten we allemaal samen de maatregelen goed opvolgen zodat deze verschrikkelijke tijd snel voorbij is. SAMEN TEGEN CORONA! 





Liefs 

Elisa 



Referentie

Quest (3 mei 2020). Symptomen Spaanse griep. Geraadpleegd op 3 mei 2020 via https://www.quest.nl/maatschappij/geschiedenis/a31701492/spaanse-griep-dodelijk-virus/

Wikipedia (3 mei 2020). Informatie over Spaanse griep. Geraadpleegd op 3 mei 2020 via https://nl.wikipedia.org/wiki/Spaanse_griep


1 opmerking:

  1. Dag Elisa

    Leuk hoe je het Coronavirus vergelijkt met de Spaanse griep.
    Ik vind het indrukwekkend op hoeveel vlakken er gelijkenissen zijn.
    Ik vond het zeer interessant om te lezen!

    Groetjes Hanne

    BeantwoordenVerwijderen